Eredeti Post

-Ági
Cím: lángoktól ölelt
03.25.10 8:00 am
A Korszerű Világvége és a Kontroll Csoport főnixi fetámadása közt lejegyzett legenda töredékek, kisnagyemberekről.

I. kicsiviktorról vagy jót, vagy semmit

(...) de a jó csak' nem akart gyűlni, bárhogy igyekeztek a krónikaírók, míg a semmi nőttön nőtt, lassan elfoglalva minden elől a helyet.
- Hogy' lettél te egyszerre csak ennyire ...semmi?! - szóltak az aggódó krónikások, jobb híján a Költő egy parafrázisával élve. Télleg: hogy lett a szépreményű ifjúból a korabeli választási plakátokon Ceaucescu-freskó színekben pompázó, őszülő halántékú, a "régiszép", szocreál idők hangulatát idéző férfi-díva? Mondják, hogy, mint mindenki mást, kicsiviktort is anya ringatta, bizonyítja ezt, többek közt egy, az egyenlő esélyek jegyében fogant képsorozat, melyben valamely észak-európai anyaművésznő csecsemő leánykáját különféle diktátorok ruháiban és sminkjében fényképezte volt, örök tanuságul a kecsegtető kezdeteket illetően. Miből, kiből, ki-mindenkiből lehet ( s lett is!) a cserebogár, a diktátor, az etc. Bárkiből! - így a tanulság. Az a bizonyos bátorhangú beszéd, ami kávé jövőjét megalapozta, nem sokkal azután, de mégis: miután az előrelátó ( egyszer szintén csecsemő) Gyula bá' 1989 késő tavaszán-kora nyarán a vasfüggönyt (iron curtain) már úgyis átvágta, ugródeszka volt az ifjú ember bálnájához, azaz karrierjéhez, miként Sztálinnak a világháború, Castronak a Disznófő-öböl, Marlon Brandonak Vietnam, etc.
(...)kávéból kisnagyember lett se' perc alatt, aki még per Tamást (...) is dalra fakasztotta.
A fáma szerint kávé kisnagyemberré válása előtt tett egy ajánlatot a pesti bárdnak, hogy ugyanis ideje van a '48-as katona nóták danolásának, hogy, itt az idő! és azóta is itta'(...), s szót tett követe, s a katonadalok lemezre kerültek vala. A bárd halálakor az immár kisnagyvezír (káenvé)legjobb, leghűbb, leg-etc., katonájának nevezte a halottat, s mint ilyet, hősi halottnak nyilvánította. Így lettek a Korszerű Világvége-hangulatban az egyszerű földi halandókból komplikált élő-halottak. Bár a bárdot ágyban, párnák közt érte a vég, káenvé, megszorulván a boldogtalan békeidőkben, egotripjét, mint óóóórjás csatát vizionálta bele a bárd haláltusájába, államférfihoz méltatlan, a haza lakosait egymás ellen uszító számtalan retorikai húzásainak egyikeként, hátteret föstve a hősi halál díszletéhez. His own personal Jesus (...)

II. Kisnagyemberünk a hatalomra tör

- Mér? - kérdé az ő népe felháborodottan -, hát nem arra tör-é minden, ami él?!
- Jawohl! - legyinte az Úr rezignáltan, e legyintéssel, mint végső csapással sújtva nyűgös teremtményét, az Embert.
Itt a Világvége, fuss el te is véle!


Comments
Szólj hozzá!
Vissza a Bloghoz